torsdag, februari 12, 2009

Hanna Hirsch-Pauli

Hanna Hirsch-Pauli, 1864-1940, var en svensk konstnär. Hon studerade först vid Konstakademin, därefter i Paris. 1887 gifte hon sig med konstnären Georg Pauli. Barn och familj tog upp mycket av hennes tid och hemmet blev en samlingsplats för många av tidens kulturpersonligheter. Tillsammans med sin make var de medlemmar i "Opponenterna".Hanna Hirsch-Pauli, Vid lampan, 1885,
olja på duk, 109 x 130 cmHanna Hirsch-Pauli, Gerda, 1891,
olja på duk, 105 x 66 cm

8 kommentarer:

Elisabet sa...

När kvinnor avporträtteras är det ofta med ett broderi i knäet och sittandes vid ett fönster eller, som här, nära en lampa.

Det blir så underbart vackra bilder.

Rofyllda.

Monet sa...

Jag skulle önska mig lite mera fyllig information om de här kvinnliga konstnärerna trots allt. Eller också menar Bosse att vi själva ska söka efter resten.

Hanna Hirsch Pauli gifte sig t.ex inte med Georg Hirsch utan med Georg Pauli. Som var en mycket berömd konstnär på sin tid och mycket inflytelserik kring dåtidens konstliv. Konservativ och omstridd.

Min dåvarande man hade sin reklambyrå i Paulis fd atelje i Stockholm, det var häftiga lokaler och man kunde verkligen känna vibbarna i den stora ateljen med takfönstren. Det här var på Carl Larson-tiden fast i Stockholm.

Makarna Pauli bodde sedan i Villa Pauli i Djursholm som efter deras tid varit både barnträdgård, nunnekloster och numera konferensställe precis vid vattnet. Dyrt men fint!

Och Georg Paulis målningar finns överallt i huset. Hanna Hirsch har förresten målat av Soldan i Paris i slutet av 1800-talet, en barfotabild av två fattiga konstnärskvinnor som försökte slå sig fram i bland dåtidens manligt dominerade konstvärld.

Men tack Bosse för att du tar upp dem alla. Inte minst Hilma af Klint som jag råder ALLA att läsa på om!! HON är häftigast av alla, det kan jag lova!

Inget rofyllt handarbete vid lampans sken där, Elisabet:-)

Bosse sa...

Hej Monet!
Tack för dina kommentarer. Tyvärr förväxlade jag namnen Hirsch och Pauli. Hannas flicknamn var ju Hirsch och hon gifte sig med Georg Pauli. Jag har ändrat till detta.

Stoff till bloggen hämtar jag just nu från mina studier i konsthistoria och där vi för tillfället läser kvinnliga nordiska konstnärer. Denna blogg gör inte anspråk på att ge en fyllig information utan enbart ge kort karakteristik om respektive konstnär.

Tack, Monet, för att du läser min blogg.

Monet sa...

Bosse,
Jag hoppas du inte uppfattade min kommentar som kritik. Tvärtom, jag tycker det är helt fantastiskt att du lägger ut information om alla de här kvinnliga konstnärerna och önskar mig, som jag skrev MERA information om dem.

Både deras tid, deras verk och mödosamma arbete för att få verka som de konstnärer de var är mycket intressant tycker jag och det är roligt att det också uppmärksammas på en seriös blogg. Så mera, mera, tack:-)

Antikvitetsbloggen sa...

Hej hej! Vilken trevlig blogg du har. Har ju själv läst konstvetenskap... Ska definitivt lägga till din blogg i min blogglista.
Hälsar,
Fredrik

ab sa...

Jag är så glad för den här bloggen! Efter att ett halvt liv ha hört tjat om att det inte finns kvinnliga konstnärer, kan jag frossa här i massor av dem. Och precis som Monet säger - du väcker intresse för att söka rätt på mer kunskap!

Fredrik Montelius sa...

Försöker hitta Vid Flygeln av Hanna Hisch-Pauli på bild. Nå'n som har en nätadress?

Anonym sa...

Någon som kan hjälpa mig astt få veta vilken "Gerda" det var? Finns konstnärsfruar som heter Gerda, bl a August Hagborgs fru som är den jag vill veta mer om
Gunhild Svenonius