torsdag, februari 05, 2009

Agnes Slott-Möller

Agnes Slott-Möller, 1862-1937, var en dansk målare, född 11 juni i Nyboder i Köpenhamn. Agnes flicknamn var Rambusch och hennes far var kommendör i flottan och hennes mor spelade piano och lärde Agnes folkvisor från det att hon var liten.

Agnes första skolår gick hon i en privat skola som drevs av två av målaren C.W. Eckeerbergs döttrar. Hon fick snart ett brinnande intresse att teckna och måla och Agnes mor anmälde henne till "Tegne- og Konstindustriskolen for Kvinder". Den utbildningen avslutade hon 1885.

De följande 3 åren gick Agnes i privat undervisning hos P.S. Kröyer och hans bäste vän Harald Slott-Möller. Tycke uppstod mellan Agnes och Harald och de gifter sig 1888.

Agnes Slott-Möller var en särpräglad kvinna både i sitt motivval och i sin personlighet. Hon var full av konstnärliga tvivel men tvivlade aldrig på att hon skulle kunna leva av sin konst. Detta livsval gav henne mycket motgång, dålig ekonomi, hård kritik och skoningslösa fiender. Först 70 år efter sin död görs för första gången en peparatutställning av hennes tavlor och den görs på Skovgaard Museet i Viborg 2008 och hon röner rättmätig uppskattning.

Det fanns alltid människor i hennes bilder och många av dem var kvinnor.Agnes Slott-Möller, Niels Ebbesen, 1893


Agnes Slott-Möller, Den trolovade dör, 1906,
olja på duk, 83 x 136 cm

Inga kommentarer: