tisdag, november 27, 2007

Emmy Thornam

Emmy Thornam, 1852 - 1935, föddes 10 mars i Horsens, Danmark och dog 7 januari i Köpenhamn.

Emmy växte upp i Horsens tillsammans med sin yngre syster Ludovica. Som ung intresserade hon sig för teckning och målning och med uppmuntran från sina föräldrar fick hon en lång konstnärlig utbildning som började på Horsens tekniska skola där hon fick undervisning i teckning.Utbildningen fortsatte i Köpenhamn vid Vilhelm Kyhns teckningsskola för kvinnor. Denna undervisning kompletterade Emmy med studier hos blomstermålaren P. Bourgogne.

Tillsammans med sin syster Ludovica och sin mor reste Emmy till Paris 1887-88 och till Italien 1893-94. Senare reste hon även till Korsika, Italien och Algeriet.

Emmy Thornam började sin konstnärsbana som landskapsmålare men valde senare att specialisera sig på blomstermåleri, mycket därför att hon som ogift tvingades måla motiv som var säljbara, och att hon därmed kunde tjäna sitt uppehälle.

Hennes tidigare verk har influenser av äldre målartradition medan de senare verken görs i lysande färger och mera levande en stil som hon inspirerats av från sina studier i Frankrike.Emmy Thornam var produktiv och en flitig utställare.

Från 1882 till sin död ställde hon varje år ut på Charlottenborgs Vårutställning och sålde så mycket att han kunde leva av sitt måleri.

Emmy Thornam var, förutom konstnär, författare och skrev bl a noveller.
Hon var en av de få samtida kvinnor som fick utlopp för sin talang som målare och författare och kunde livnära sig på detta.

Emmy Thornam finns representerad på en rad danska museer.Emmy Thornam,
En gren med mogna äpplen, olja på duk, 70 x 84 cmEmmy Thornam,
Sommarbukett, olja på duk, 55,5 x 66,5 cmEmmy Thornam,
Vita och blå cineraria,
olja på duk, 52 x 44 cm

Inga kommentarer: