tisdag, november 14, 2006

Rosalba Carriera

Rosalba Carriera föddes i Venedig och levde mellan åren 1675 och 1757. Hennes far lärde henne att måla porträttminiatyrer på elfenben tidigt i hennes karriär. Venedig var på den tiden ett stort turistmål med besökare från hela Europa inte minst England. Rosalba försörjde sig på att måla miniatyrer på solfjädrar och lock till snusdosor. Hon var den första målaren som gjorde sig berömd på att måla miniatyrer.

Den första uppsättningen pastellkritor fick hon levererade från Rom genom en engelsmans försorg. Han hade sett hennes miniatyrmålningar och ville att hon skulle pröva på att arbeta med pastellkritor.

Rosalba övergick till att måla porträtt i pastell. Hennes tidigaste pastellmålning är daterad 1703. Många av dåtidens högt uppsatta personer som passerade Venedig blev avporträtterade av henne. Kardinal Melchior de Polignac tog en lång omväg på en resa för att komma till Venedig och bli avporträtterad av Rosalba Carriera.

Pastellkritor hade tidigare enbart använts av amatörer och för att göra enklare skisser och förlagor. Med Rosalba blev pastellmålning populärt och vedertaget för seriösa porträtt.

August III av Polen var en stor beundrare av Rosalba Carriera. Hon målade av honom 1713. Detta blev början på en kollektion på mer än 150 pasteller som finns på Dresden Gemälde Galerie.

Rosalba Carriera flyttade med sin familj till Paris i mars 1720. Samma år blev hon medlem i The French Royal Academy. I Paris träffade hon många franska konstnärer och fick göra parträtt av många kända personer och även av Louis XV som ung.
Under tiden i Paris kom hon i kontakt med den svenska konstnären Gustaf Lundberg och lärde honom pastellmålning. Gustaf Lundberg blev en av samtidens främsta pastellmålare.

Redan året efter Rosalba kom till Paris återvände hon till Venedig för att några år senare flytta till Wien och arbeta på Modena assisterad av sin syster Giovanna.

De två sista decennierna i Rosalbas liv präglades av både psykiska och fysiska problem. Hennes syster dör 1738 och åtta år senare mister Rosalba sin syn. Trots motgångarna fortsatte hon att arbeta och att hjälpa yngre konstnärer. Rosalba Carriera gifte sig aldrig.


Rosalba Carriera, Självporträtt med en bild på sin syster, 1715


Rosalba Carriera, Louis XV som ung, ca 1720,
pastell på papper, 45,7 x 35,6 cmRosalba Carriera, America, ca 1730,
pastell på papper, 42 x 33 cmRosalba Carriera, Flicka med ciambella,
pastell på papper, 1730, 34 x 27 cmRosalba Carriera, Kardinal Melchior de Polignac, ca 1732,
pastell på blått papper, 58 x 45 cm

Inga kommentarer: