fredag, november 24, 2006

Marie-Denise Villers

Marie-Denise Villers, 1774 – 1821, föddes i Paris med efternamnet Lemoine. Hon kom från en konstnärsfamilj och hennes två systrar blev även de duktiga konstnärer.

Marie-Denise var en stjärnelev till den franska konstnären Girodet. Hon fick även lektioner av François Gérard och Jacques-Louis David. Marie-Denise är föga känd idag men när hon ställe ut på konstsalongerna väckte hennes porträttmålningar uppmärksamhet. Tavlan ”Ung dam tecknar”, som kan vara ett självporträtt, ställde hon ut på Salongen 1801.

Historien om denna tavla, ”Ung dam tecknar”, är lång och förvillande. Tavlan köptes på 50-talaet av The Metropolitan Museum of Art och med Jacques-Louis David som konstnär. Upphovsmålaren ändrades senare, efter undersökningar, till Constance Charpentier som levde mellan åren 1767 och 1849. Constance har också på de senaste, mindre än 5 åren, fått lämna ifrån sig upphovsrätten till förmån för en ny teori som säger att det är Marie-Denise Villers som målat tavlan. Tavlan hänger fortfarande kvar på The Metropolitan Museum of Art i New York.Marie-Denise Villers, Ung dam tecknar,
1801, olja på duk, 161 x 129 cm

Inga kommentarer: