onsdag, november 08, 2006

Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian, 1647-1717, holländsk konstnär och botaniker, dotter till en kopparstickare och förläggare. Fadern dör när Maria är 3 år och modern gifter om sig med en välkänd blomstermålare, Jacob Marell. Han tog hand om Maria och lärde henne teckna, måla och gravera kopparplåtar. Styvfadern intresserade henne även för naturen och endast 13 år gammal målade Maria sina första bilder av blommor och insekter. Hon fick stort stöd av från sina halvbröder som var framgångsrika gravörer, målare och boktryckare.

När Maria var 18 år gifter hon sig, 1665, med Johan Andreas Graff. De flyttar till Nürnberg och Maria föder sin första dotter. Maria fortsätter att måla och studera naturen och speciellt då insekter. För att närmare kunna studera födde hon själv upp silkesmaskar och följde deras väg från puppa till fjäril.

Med sina skisser som grund gav hon ut i omgångar flera vetenskapliga böcker. Hennes genombrottsverk kom ut 1679 och avhandlade fjärilar och deras förstadier som larver.

1681 bröt hon upp från maken, tog med sig sina två döttrar och sin mor och flyttade till Nederländerna och bosatte sig på slottet Waltha. Slottet ägdes av guvernören över holländska Surinam och han berättade för Maria om Surinams rika flora och fauna. Med detta såddes ett frö som skulle gro långsamt.

Maria lämnade slottet och begav sig till Amsterdam där hennes böcker gjort henne berömd. Staden Amsterdam gav henne ett stipendium så att hon kunde åka till Surinam tillsammans med sin yngsta dotter för att forska om blommor och insekter. 1701 tvingades Maria att återvända till Amsterdam då hon blev svårt sjuk i malaria.

Med sig från resan hade hon många skisser och akvareller. Med dessa som förlagor gav hon, med hjälp av några av Amsterdams bästa kopparstickare, ut ett praktverk över Surinams flora och fauna, 1705, Metamorphosis Insectorum Surinamensium

Maria var berömd och erkänd i stora delar av Europa, inte bara som konstnär utan även som botanist, men tvingades ändå att, för sitt uppehälle, sälja konstnärsmaterial och hålla kurser i måleri.

Marias Sibylla Merian fick en renässans på 1900-talet och var med på både frimärke och sedel.


Maria Sibylla Merian


Maria Sibylla MerianMaria Sibylla Merian, Passionsblomma med insekter, ca 1700-2


Maria Sibylla Merian, Krokodil och orm, 23 x 31 cm


Maria Sibylla Merian, Ananas med kackerlackor, ca 1700-2


Maria Sibylla Merian, Banan, ca 1705


Maria Sibylla Merian, akvarell, 1695, 374 x 306 mm

Inga kommentarer: