onsdag, november 22, 2006

Elisabeth-Louise Vigée-Lebrun

Elisabeth-Louise Vigée-Lebrun, 1755 – 1842, föddes I Paris. Hennes far var porträttmålaren Louis Vigée och han lärde henne måla. Fadern dog tidigt, men modern träffade en rik juvelerare. Han delade dock inte med sig något av sina pengar utan familjen fick klara sin egen ekonomi själv. Detta gjorde att Elisabeth snabbt fick lära sig att måla för att försörja sin mor och sin yngre bror. Redan när hon var 15 år tjänade hon tillräckligt med pengar på att måla porträtt, så att det räckte till dem alla tre.

Elisabeth gifte sig med målaren och konsthandlaren Jean-Baptiste-Pierre Lebrun som hjälpte henne att få de rätta kontakterna inom konstvärden. Hon fick bra kontakt med den franska drottningen Marie Antoinette och var hennes hovmålare under ett decennium. 1783 valdes hon, med hjälp av den franska drottningen, in i The Royal Academy.

Elisabeth studerade Rubens tavlor och var särskilt intresserad av de skuggor av hattbrätten som han måla i modellens ansikte. Hon tränade sig i detta och lyckades med detta i sin målning ”Själporträtt med halmhatt”.

Vid den franska revolutionen flydde hon och var utomlands i 12 år. Mannen stannade kvar i Frankrike. Hon reste först till Italien, sedan till Österrike och slutligen St Petersburg. När revolutionen är slut 1802 kan hon återvända till Frankrike. 1803 åker hon till England men återvänder så småningom till Paris. Hon är då skild från sin man. De sista 33 åren delade hon mellan sin flotta våning i Paris och, för idyllens skull, ett lantställe i Louvecciennes.

Som porträttmålare var Elisabeth populär. Hon målade sina modeller så att de såg vackra ut. Under sittningen fick de låna kläder ur hennes garderob så att modellen fick den karaktär som Elisabeth vill. Notabelt är att på hennes självporträtt, som hon gjort under åren, har hon inte åldrats.

Förutom porträtt gjorde Elisabeth några enstaka tavlor med mytologiska motiv.Elisabeth-Louise Vigée-Lebrun,Självporträtt med halmhatt,
efter 1782, olja på duk, 98 x 70 cmElisabeth-Louise Vigée-Lebrun, Marie Antoinette och hennes barn,
1787, olja på duk, 275 x 215 cmElisabeth-Louise Vigée-Lebrun, Hubert Robert, målare,
1788, olja på trä, 105 x 84 cm


Elisabeth-Louise Vigée-Lebrun, Madame Perregaux,
1789, olja på pannå, 100 x 79 cmElisabeth-Louise Vigée-Lebrun, Självporträtt,
1800, olja på duk, 79 x 68 cm


Elisabeth-Louise Vigée-Lebrun, Mme de Staäel som Corinna,
1808, olja på duk, 140 x 118 cm

Inga kommentarer: