tisdag, februari 09, 2010

Athena - Minerva

Athena eller Pallas Athena var vishetens och krigets gudinna i grekisk mytologi. Hennes attribut var sköld, lans, olivträd och uggla.

Zeus ville ha Metis och jagade henne runt hela tiden. Metis förvandlade sig till olika djur för att lura honom men han var ständigt efter henne. En dag får Zeus reda på av ett orakel att Metis första barn skulle vara en dotter och sedan en son som skulle ta ner honom från tronen. För att förhindra detta smickrade han Metis tills hon sänkte garden, sedan åt han upp henne.

Vad Zeus inte visste var att Metis redan var gravid och efter att han slukat henne tillverkade hon en rustning åt sin kommande dotter. Hamrandet gjorde att Zeus fick en kraftig huvudvärk. Han skrek så det hördes överallt. Hermes förstod att det var något på tok och bestämde att man skulle öppna hans huvud. Han sade till Hefaistos som slog med en hammare och öppnade hans skalle. Ur hans skalle kom Athena upp fullvuxen och i rustning.

Athena var hård och modig i strider som var till för att försvara hem från fiender. Hon var gudinnan över städer, hantverk, olivträdet och visheten. Hon uppfann trumpeten, flöjten, vagnen, skeppsbyggarkonsten, plogen och mycket annat som blev till nytta för mänskligheten och civilisationen. Hennes evige följeslagare var en uggla.


Minerva är en gudinna i romersk mytologi som dyrkades tillsammans med bland andra Jupiter och Juno i det berömda templet på Capitolium i Rom och tillbads där såsom stadens och statens skyddsgudinna. Hon var närmast beskyddarinna för all slags hantverk och konstskicklighet (hon kallades till exempel Minerva Medica som läkekonstens skyddsgudinna) och hennes tempel på Aventinen var samlingslokal för officiellt erkända yrkesföreningar och korporationer. Hon avbildas ofta tillsammans med sin fågel, ugglan Glaucus, som symboliserar vishet och bildning.

Mot slutet av republikens tid likställdes hon med grekernas Athena och dyrkades sedermera som krigisk gudinna.

Tankfull Athena, relief, 460 f Kr


Gustav Klimt, 1862-1918, österrikisk målare och grafiker.


Gustav Klimt, Pallas Athena, 1898, 75 x 75 cm


Jacopo Tintoretto, 1518-1594, var en italiensk målare.


Jacopo Tintoretto, Athena och Arachne,
1544, olja på duk, 145 x 272 cm


Jacques-Louis David, 1748-1825, var en fransk målare under nyklassicismen.


Jacques-Louis David, Kampen mellan Minerva och Mars,
1771, olja på duk, 114 x 140 cm

Inga kommentarer: