tisdag, mars 24, 2009

Vera Nilsson

Vera Nilsson, 1888-1979, svensk konstnär född i Jönköping. Hon studerade på Valand i Göteborg för Carl Wilhelmson och på egen hand i Paris. Vera Nilsson räknas tillsammans med Sigrid Hjertén till Sveriges kvinnliga konstnärspinjonärer. De var verksamma i en tid då det inte var vanligt att kvinnor uttryckte sig i samhället.Vera Nilssons måleri kännetecknas av en tung och robust teknik. Hon målade landskap inte sällan från Öland och kärleksfulla barnporträtt.Under en resa till Afrika gjorde hon många skisser, som visar vilken talangfull tecknare hon var. Resan gjorde ett stort intryck på henne, och många av hennes bilder och målningar har därför inslag från Afrika.

Vera Nilsson har bland annat utsmyckat tunnelbanestationen T-Centralen i Stockholm.

Med sin konst engagerade sig Vera Nilsson för de i samhället som hade det svårast.Vera Nilsson, Frukosten, 1922,
olja på duk, 93 x 59 cm


Vera Nilsson, Barn med pioner, olja på duk, 30 x 26,5 cm


Vera Nilsson, Lampsken, 1930, olja på duk, 78 x 88 cm

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för denna härliga blogg som jag nu funnit! Underbart att få uppleva konsten och därtill lära sig lite smått och gott om verket eller konstnären i fråga.
Jag ser fram emot många fina konststunder och tar också tillfället i akt att tackar dig för ditt fina arbete.
Vänliga hälsningar Kerstin Zetterman Stockholm

Anonym sa...

Tack för en informativ och bra blogg! Kommer troligen att börja läsa konstvetenskap i höst och jag är verkligen glad att hitta sådana här bloggar att kolla igenom såhär lämpligt innan inträdesproven!

Väntar med glädje på mer uppdateringar!

smultron sa...

Hej! Har precis hittat hit och blev mycket förtjust. Vad jag kan se i arkivet så är det kvinnliga konstnärer som presenteras.

Ann sa...

"Konstpaus" är ett fint fynd, som jag gjorde just nu! Tack. Gick vidare till Bosses blogg och uppskattar också dina foton mycket. Nu länkar jag Konstpaus till min egen blogg (www.annbeskow.se) eftersom jag letade efter uppgifter om Vera Nilsson.