måndag, december 04, 2006

Sophie Anderson

Sophie Anderson, 1823 – 1903, föddes i Paris. Hennes far var fransman och hennes mor engelska. Sophie studerade porträttmålning i unga år hos Baron von Steuben i Paris.

När revolutionen bröt ut 1848 flyttade familjen till Cincinnati, USA där Sophie ägnade sig åt porträttmålning.

Sophie gifte sig med en engelsk konstnär och återvände till Europa, då till England 1854.

Sophie Anderson var en känd konstnär, men det finns inte många verk av henne som är bevarade.Sophie Anderson, No Walk Today, 50 x 40 cm


Sophie Anderson, Elaine, 1870, olja på duk, 158 x 241 cm


Sophie Anderson, Turturduvan, Olja på duk, 36 x 29 cm

1 kommentar:

awighse sa...

Älskar Sophie Andersons konst. Min morfar hade en tavla med en flicka i en säng som jag älskade som barn. Morfar dog för en massa år sedan och hans nya fru bodde kvar i hemmet och isolerade sig och tog inte emot besök. För ett par år sedan dog hon och vi barnbarn skulle dela på hemmet och till min förvåning fanns tavlan kvar även om mycket var sålt och det var verkligen en Sophie Anderson. Vi var 16 som skulle dela och allt var värderat men ingen ville ha tavlan för den var så högt värderad (5000kr) Jag valde den snabbt som ögat och nu hänger den på bästa platesn i mitt hem. Den heter "Rosy morn" och det finns en variant på den som heter "Reading time" med samma flicka i samma säng. Kul va?