onsdag, oktober 18, 2006

Artemisia Gentileschi

Artemisia Gentileschi föddes den 8 juli 1593 i Rom och dog troligen år 1653 i Neapel. Hon var dotter till en konstnär, Orazio Gentileschi, och lärde sig att måla av honom. Att flickor fick möjlighet att studera konst på den tiden var inte vanligt. Senare gick hon även i lära hos en god vän till fadern, Agostino Tassi, som också var konstnär. Han tyckte mycket om Artemisia och försökte förföra den de 15-åriga flickan. Han erbjöd till och med äktenskap. När hon avvisade honom, våldtog han henna i faderns ateljé. Senare när Tassi var i rättegång, anklagad för att ha stulit ur Orazio Gentileschis ateljé, kom våldtäkten upp. Artemisia fick gå igenom tortyr för att bevisa att hon var oskyldig, och försökte fälla Tassi. Men detta hjälpte inte. Om det är svårt att fälla att fälla någon för våldtäkt nu, så var det om möjligt ännu svårare då. Speciellt eftersom hon inte blev gravid. Så Tassi fälldes för stöld och satt i fängelse i åtta månader. Efter det var hon tvungen att leva med minnena och glåporden, för nu ansågs hon som en lättfotad kvinna och skvaller och förtal var en del av vardagen.

1614 flyttade hon till Florens, där hon hade ett nära samarbete med stadens konstakademi och firade stora framgångar. Omkr. 1620 flyttade hon tillbaka till Rom, men 1628 slog hon sig slutligen ner i Neapel. Under slutet av 1630-talet var hon under en kort tid verksam vid engelska hovet.

Artimisia målade bl a porträtt av kränkta, men starka, kvinnor. Hon är en av få kvinnor som lyckades bli en stor konstnär under renässanstiden.

Susan Vreeland har skrivit en roman, full av atmosfär och historiska detaljer, om en av konsthistoriens mest fascinerande kvinnoöden. Den om Artemisias Gentileschi.

Bokens titel är Artemisias passion.


Artemisia Gentileschi, Susanna och gubbarna, 1610, 170 x 119


Artemisia Gentileschi, Judit dödar Holofernes, 199 x 163

Inga kommentarer: